Mniszek lekarski to piękny żółty kwiat, który rośnie najczęściej na łąkach i polach. Można go spotkać także w parkach oraz przydomowych ogródkach. Często traktowany jest jak chwast i kosi się go razem z trawą. A roślina ta nie bez powodu nosi „przydomek” lekarski. Najpopularniejszą formą przetworzenia mniszka jest tak zwany majowy miodek
Jednak z mniszka można przygotować również herbatę. Jakie dokładnie właściwości ma herbata z mniszka? Dlaczego warto ją pić? O tym dowiesz się z poniższego artykułu.
Herbata z mniszka pomaga oczyścić organizm
Napar przygotowany z mniszka lekarskiego ma działanie moczopędne. Liczne badania potwierdzają to, że dzięki tej roślinie można oczyścić układ nerkowy i zapobiegać powstawaniu kamieniom nerkowym. Dodatkowo regularne picie herbaty z mniszka lekarskiego pomaga usprawnić gospodarkę wodną organizmu, co wpływa na jego oczyszczenie. Z uwagi na te właściwości napar z mniszka lekarskiego nazywany jest często tonikiem dla wątroby. Napar polecany jest w okresie, gdy chcemy oczyścić organizm – przeprowadzić jego detoks.
Różnorodne badania nad właściwościami rośliny potwierdzają również to, że zawiera ona w sobie wiele cennych dla naszego zdrowia minerałów i witamin. Wśród najważniejszych wymienić należy przede wszystkim Witaminę A i C oraz B6, a także wapń, żelazo i magnez.
Warto pamiętać, że napar z mniszka lekarskiego znany jest i ceniony w medycynie ludowej już od tysięcy lat. Docenili go już starożytni Chińczycy, którzy stosowali go na dolegliwości trawienne oraz na problemy z laktacją. Indianie z plemienia Kiowa stosowali napar na złagodzenie bóli miesiączkowych.
Jak przygotować napar z mniszka lekarskiego?
Napar z mniszka przygotowuje się z jego korzeni. Jeżeli robimy to samodzielnie, musimy pamiętać, żeby zbierać roślinę w okolicach wolnych od zanieczyszczeń chemicznych i zbierać mniszek, a nie mlecz, który jest bardzo podobny i często nazwy są używane zamiennie, co jest błędem. W sieci można znaleźć wiele grafik przedstawiające różnice między tymi dwoma roślinami.
Zebrane korzenie kroi się i wrzuca do gotującej się wody. Następnie gotuje na przez kilka minut po czym zdejmuje z ognia i odstawia na 40 minut. Po przecedzeniu napar jest gotowy do picia.