Naturalne, składające się z odpowiednich składników musli są jednym z najlepszych pomysłów na zdrowe śniadanie. Dlaczego warto jeść je każdego ranka i z jakich składników je komponować?
Poniżej lista najbardziej wartościowych produktów mogących znaleźć się w naszych płatkach. Warto szukać ich w składzie gotowych mieszanek nabywanych w sklepie, ale również dodawać do domowych posiłków, zwłaszcza musli dla dzieci.
Płatki owsiane- są jednym z najczęściej spotykanych składników gotowych mieszanek musli, warto dodawać je również do śniadań przygotowywanych samodzielnie w domu. Zawierają cenne witaminy z grupy b, e, pp, nie brak w nich także cennych minerałów, takich jak cynk i magnez. Regularne spożywanie owsianki wpływa korzystnie na mięśnie, układ nerwowy i pracę mózgu. Dlatego musli na bazie owsianki poleca się dzieciom w wieku szkolnym. Ponadto przyspieszają trawienie, dzięki dużej zawartości błonnika zapewniają długotrwałe uczucie sytości, zmniejszają też ryzyko wystąpienia cukrzycy. Wszystko to sprawia, że mimo sporej wartości kalorycznej płatki owsiane polecane są osobom pragnącym zachować prawidłową masę ciała i stanowią doskonały pomysł na śniadanie, podczas którego nie musimy zbytnio martwić się nieco większą ilością spożytych kalorii.
Płatki jaglane- kasza jaglana z uwagi na posiadane wartości odżywcze nazywana jest królową kasz. Jest bogata w witaminy z grupy b i e. Przy częstym spożyciu wpływa korzystnie na pracę nerek, odporność, koncentrację, opóźnia procesy starzenia, korzystnie wpływa na stan cery, włosów i paznokci. W przypadku płatków jaglanych dodatkowym atutem jest chrupkość, dzięki której są idealnym składnikiem musli.
Płatki żytnie powinny znaleźć się w każdej mieszance musli. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że są sprzymierzeńcem osób odchudzających się i pragnących zachować prawidłową masę ciała. Są źródłem potasu, cynku, magnezu, żelazu, wapnia i witamin z grupy b. Wpływają korzystnie na pracę jelit, a tym samym na odporność całego organizmu. Przy regularnym spożyciu pomagają zachować prawidłowy poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko występowania nowotworów.
Orzechy- bez względu na to, jaki rodzaj orzechów lubimy najbardziej, będą cennym składnikiem naszego śniadania. Niemal wszystkie posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty oraz dużo witamin z grupy b i e. Wpływają korzystnie na pracę serca i mózgu, poprawiają też kondycję skóry.
Suszone owoce posiadają sporo kalorii, mimo to nie warto rezygnować z ich dodawania do musli. Są skarbnicą witamin, zwłaszcza a, c, e i tych z grupy b, posiadają również magnez, cynk i żelazo. Ich słodki smak sprawia, że stosowanie niezdrowych słodzików jest zupełnie zbędne. Do najzdrowszych spośród suszonych owoców zalicza się jabłka, śliwki, morele, figi, gruszki oraz żurawinę.