W czasach coraz większej świadomości wpływu diety na zdrowie człowieka coraz chętniej sięgamy po produkty nieprzetworzone, wspomagające metabolizm oraz podnoszące naturalną odporność organizmu.
Zgodnie z sentencją „w zdrowym ciele, zdrowy duch” zaczynamy coraz bardziej dbać, aby na naszym stole znajdowały się produkty naturalne, które pozwolą osiągnąć zdrową i zbilansowaną dietę. Jedną z metod na pobudzenie metabolizmu i wspomaganie walki ze zbędnymi kilogramami jest picie octu jabłkowego. Mniej popularną wersją, a przynoszącą wiele korzyści zdrowotnych jest ocet jabłkowy z czarnym bzem. Jakie korzyści dla zdrowia przynosi spożywanie takiej mieszanki?
Jak powstaje ocet jabłkowy z czarnym bzem?
Ocet jabłkowy, który zawiera kwiaty czarnego bzu, powstaje na skutek wielomiesięcznej fermentacji tych składników. Do przygotowania wykorzystuje się całe jabłka oraz kwiatostany czarnego bzu. Najlepiej jest spożywać ocet niefiltrowany i niepasteryzowany. Taki produkt jest naturalnie mętny, a na dnie butelki znajduje się osad. Kwasowość takiego produktu powinna wynosić około 3%.
Dlaczego warto spożywać ocet jabłkowy z czarnym bzem?
Korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania samego octu jabłkowego jest wiele. Do najważniejszych zaliczyć możemy wspomaganie procesu odchudzania poprzez pobudzanie metabolizmu oraz obniżenie poziomu cukru we krwi. Regularne spożywanie octu jabłkowego wpływa także pozytywnie na układ krwionośny, poprawia pracę serca, zmniejsza zdolność organizmu do wchłaniania złego cholesterolu, czyli frakcji LDL cholesterolu. Flawonoidy obecne w occie jabłkowym chronią żyły przed powstawaniem w nich zakrzepów i działają antyoksydacyjnie.
Ocet jabłkowy z czarnym bzem ma wiele cennych właściwości. Wykazuje cechy antybakteryjne i to właśnie tą właściwość potęguje dodany czarny bez. Połączenie octu jabłkowego z czarnym bzem tworzy mieszaninę, która działa silnie wzmacniająco na odporność oraz wspomaga organizm w stanach przeziębienia. Kwiaty czarnego bzu działają napotnie, moczopędnie i wykrztuśnie. Składniki aktywne kwiatów czarnego bzu to między innymi flawony oraz flawonole. Te związki zaliczane są do bioflawonoidów, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne.
Dodatek kwiatów czarnego bzu do octu jabłkowego zwiększa nie tylko walory smakowe i zapachowe, ale znacząco wspiera wartość prozdrowotną octu. Jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą pobudzić metabolizm, zadbać o sylwetkę, a przy tym wzmocnić swoją odporność.
Jak spożywać ocet jabłkowy z czarnym bzem?
Ocet jabłkowy z czarnym bzem można spożywać w postaci rozcieńczonej z wodą. Do szklanki wody należy dodać 15 ml octu (1 łyżkę). Tak przygotowany roztwór należy spożywać dwa razy dziennie przed posiłkiem. Należy pamiętać, aby przed użyciem wstrząsnąć butelką, tak aby wymieszać osad, który może znajdować się na dnie butelki. Ocet jabłkowy z bzem może stanowić również doskonały dodatek do przygotowywania potraw. Sprawdzi się zarówno jako składnik sosów do sałatek, jak i marynaty do mięs.
Ocet jabłkowy z czarnym bzem w kosmetologii
Oprócz tradycyjnego zastosowania octu jabłkowego z czarnym bzem jako środka spożywczego należy również wymienić jego wartość i użyteczność w pielęgnacji skóry i włosów. Produkt ten może z powodzeniem zastąpić tonik lub stanowić dodatek do domowej maski na twarz. Ocet wpływa tonizująco na skórę i przywraca prawidłowe pH. Z Octu jabłkowego można również przygotować wcierkę do włosów. Produkt ten powoduje zamknięcie łusek włosa, dzięki czemu włosy stają się gładkie i błyszczące. Dzięki dodatkowi czarnego bzu kosmetyki będą posiadały przyjemny kwiatowy zapach. Tak przygotowane domowe kosmetyki są nie tylko ekologiczne, ale także wpływają pozytywnie na mikrobiom skóry i znacząco poprawiają jej kondycję.