piątek, 22 listopada

Oxymel – właściwości i zastosowanie ognistego cydru

Oxymel to mieszanina octu owocowego oraz miodu, a jego nazwa wywodzi się z języka greckiego i nawiązuje właśnie do tych dwóch składników. Ten tradycyjny napój jest znany od dawna, a w literaturze nazywano go również ognistym cydrem ze względu na rozgrzewające właściwości dodawanych do niego ziół. W dobie mody na zdrowe produkty oxymel wraca do łask i cieszy się rosnącą popularnością. Jakie ma właściwości i kiedy warto go stosować? Poniżej znajdują się najważniejsze informacje na ten temat.

Z czego składa się Oxymel?

Według tradycyjnych przepisów oxymel składa się z macerowanych warzyw i ziół. Oznacza to, że są one zalewane octem jabłkowym i pozostawiane na kilka tygodni. W tym czasie wszystkie składniki oddają swój silny aromat, ale również mnóstwo składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na pracę ludzkiego organizmu. W napoju mogą znaleźć się różne składniki, ale do najczęściej stosowanych należą cebula, chrzan, imbir, czosnek, pieprz, ocet jabłkowy oraz miód. Chociaż uważa się, że wszystkie składniki powinny wyróżniać się najwyższą jakością, jednocześnie najważniejszym z nich jest dobry ocet jabłkowy. Bardzo ważne jest to, aby był niepasteryzowany. Z kolei dodatek miodu sprawia, że smak ognistego cydru jest zrównoważony. Napoje tego rodzaju dzielimy na dwie grupy, a mianowicie na biały i czerwony oxymel. Ten pierwszy składa się z octu jabłkowego mieszanego z innymi jasnymi octami, takimi jak ocet z mniszka lekarskiego. Z kolei oxymel czerwony powstaje w wyniku połączenia octu jabłkowego z octami o czerwonej barwie, do których należy na przykład ocet z dzikiej róży czy z malin.

Zobacz również   Znaczenie ergonomii w zapobieganiu bólowi nerwu łokciowego: porady dla osób pracujących przy komputerze

Jakie właściwości ma ognisty cydr?

Oxymel jest ceniony głównie za sprawą tego, że silnie wspiera układ odpornościowy człowieka. Jest stosowany przede wszystkim w przypadku infekcji i przeziębień, ponieważ łagodzi katar, kaszel, ból gardła oraz chrypkę. Zmniejsza znacząco ilość śluzu i przynosi ulgę osobom zmagającym się z bolącymi zatokami. W trakcie przeziębienia pozwala wzmocnić organizm i przyśpieszyć jego regenerację po chorobie, a pity w okresie jesiennym i zimowym działa profilaktycznie. Nie bez znaczenia jest również fakt, że oxymel stanowi bardzo dobre wsparcie dla naszego układu trawiennego, stanowiąc naturalny probiotyk. Z kolei w zależności od dokładnego składu zapewnia organizmowi sporo witamin oraz składników mineralnych, dzięki którym wspomaga pracę organów wewnętrznych, wszelkich układów oraz działa korzystnie na wygląd, wpływając na kondycję włosów czy skóry.

Zobacz również   Rozedma płuc – leczenie i powikłania

Kiedy warto sięgnąć po oxymel?

Pełen wartościowych składników napój był ceniony już w czasach starożytnych. Dziś badania dowodzą, że znakomicie sprawdza się jako wsparcie podczas leczenia przeziębień, infekcji i grypy. Wszelkie objawy tych chorób są przez niego stopniowo niwelowane, a ponadto wzmacnia się odporność całego organizmu. Warto po niego sięgnąć również w przypadku niekomfortowych dolegliwości żołądkowych, takich jak zaparcia. Naturalny ocet stanowi w tym wypadku probiotyk zawierający kultury bakterii, które korzystnie wpływają na pracę jelit.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.