Suplement diety – to produkt złożony z substancji odżywczych, traktowany jako uzupełnienie normalnej żywności. To skoncentrowane źródło niezbędnych dla zdrowia składników, witamin, minerałów, których może brakować w diecie. Suplementy występują w postaci tabletek, kapsułek, płynów lub proszków.
Celem zażywania suplementów diety (dluzszezycie.pl) nie jest leczenie chorób, suplementy diety nie są lekami, mogą z nich korzystać ludzie zdrowi. Stosowanie suplementów diety może przyczynić się do poprawy zdrowia i zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu chorób. Suplementy diety produkuje się z koncentratów substancji obecnych w żywności.
Rola i podział suplementów diety
Rola suplementów diety to:
- uzupełnienie w organizmie braków witamin, minerałów
- dodanie sił witalnych
- ochrona przed stresem i chorobami.
Ze względu na skład suplementy diety dzielimy na:
- suplementy zawierające witaminy i minerały
- suplementy zawierające składniki i ekstrakty roślinne
- suplementy zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
- suplementy zawierające błonnik pokarmowy.
Wśród suplementów diety można wyodrębnić też grupy preparatów, które zawierają składniki oddziałujące na poszczególne organy i układy. Ze względu na mechanizm działania suplementy diety można podzielić na następujące kategorie:
- suplementy wspomagające proces odchudzania
- suplementy na urodę i witalność
- suplementy wspomagające układ immunologiczny
- suplementy wspomagające układ trawienny
- suplementy wpływające na układ ruchu
- suplementy opóźniające procesy starzenia
- suplementy wpływające na układ krwionośny
- suplementy wpływające na układ nerwowy
- suplementy dla sportowców
- suplementy zmniejszające ryzyko wystąpienia osteoporozy
- suplementy wspomagające prawidłowy proces widzenia
Czy warto zażywać suplementy diety?
Organizm ludzki czerpie więcej korzyści z żywności niż z jej chemicznych odpowiedników. Kompozycja witamin, minerałów i innych związków chemicznych występujących w zdrowym jedzeniu jest o wiele bogatsza niż w suplementach diety. Niektóre substancje występujące w jedzeniu mogą przedłużać trwałość składników odżywczych lub potęgować ich działanie, np. zawarte w cytrusach flawonoidy przedłużają żywotność antyoksydantów (witaminy A, C, E) wymiatających z organizmu wolne rodniki.
Gdybyśmy jednak chcieli pokryć w 100% zapotrzebowanie naszego organizmu na substancje odżywcze pochodzące z pożywienia, nasza codzienna dieta musiałaby być idealna. Niestety, w większości jesteśmy zapracowani, zabiegani, nie mamy czasu, by prowadzić zdrowy tryb życia, regularnie i zdrowo się odżywiać.
W naszej diecie występuje zdecydowanie za dużo tłuszczów zwierzęcych, cukru, soli, za mało witamin, minerałów i innych składników odżywczych. W takiej sytuacji suplementy diety mogą stać się naszymi sojusznikami. Niektóre witaminy występują w żywności w niewielkich ilościach. Tak jest w przypadku witaminy K2, która jest bardzo cenną witaminą o dużym znaczeniu dla naszego zdrowia.
Witamina K2 w dużej ilości występuje w japońskiej potrawie natto. Witaminę K2 zawierają również sery, produkty fermentowane, witamina K2 produkowana jest również przez bakterie znajdujące się w jelitach. Ponieważ witamina K2 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i krwionośnego, zapobiega kumulowaniu się wapnia w naczyniach krwionośnych oraz przekierowuje wapń bezpośrednio do kości, warto przyjmować ją w suplementach diety.(można kupić na dluzszezycie.pl)